Biografie

Hoe het begon

Fotografie loopt als een rode draad door mijn leven. Op mijn 14e, aangestoken door een schoolvriend, de doka op zolder, de grenzeloze verbazing als er een beeld verschijnt op een stukje papier in een bak met ontwikkelaar; fotografie heeft me nooit meer losgelaten.

Geboren (1962) en getogen in Drenthe, was ik veel op pad met mijn camera, een oude Yashica Mat, een camera waarbij ik van boven in de zoeker moest kijken en waarbij het beeld spiegel-verkeerd op het matglas werd weergegeven. De camera werkte met negatieven van 6 bij 6 centimeter en voor de belichting gebruikte ik een aparte meter. Niets automatisch, alles met de hand instellen. Met de camera’s van nu kun je je dat niet meer voorstellen, maar ik kreeg de cameratechniek zo wel goed onder de knie: iets waar ik altijd plezier van heb gehad. Landschappen, dieren, oude gebouwen en architectuur waren favoriete onderwerpen.

Een baan als fotograaf leek voor de hand te liggen, maar het liep anders. Ik belandde in het ICT-vak, ervaring waar ik ook nu nog veel aan heb, maar wat ik uiteindelijk veel te lang heb gedaan. Fotografie bleef jarenlang een hobby.

Jan Duker, hoe werkt deze belichtingsmeter?
Jan Duker fotografie loopt als rode draad door mijn leven

Maar toen

De fotografie bleef toch erg trekken, de professionele aspiraties waren er en werden alleen maar sterker. Ik leverde regelmatig materiaal voor tijdschriften, boeken, internetsites en ik schreef ook artikelen voor een tijdschrift.

Een verhuizing inclusief verbouwing en belangstelling voor architectuur en bouwkunde deed twee interesses samen vloeien. Toen ik dan ook onverwachts de vraag kreeg of ik ook architectuur kon fotograferen was het antwoord een volmondig ja.

Het kwartje viel.

En nu

Ik ontdekte dat het fotograferen van architectuur mij enorm veel energie en voldoening geeft. Eerlijk gezegd vraag ik mij ook wel eens af waar deze fascinatie vandaan komt. Foto’s van een mooi ontwerp, in mooi licht en vanuit het juiste perspectief, vertellen een eigen verhaal. En dat verhaal, dat wil ik graag in beeld brengen. Het is het verhaal van de ontwerper die iets moois creëert, en het is mijn verhaal om dit met fotografische middelen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Voor mij is dit een zoektocht die nooit stopt: nieuwe fototechnieken, nieuwe softwaremogelijkheden en steeds ook mijn eigen visie ontwikkelen en aanscherpen. Ik blijf steeds op zoek naar nieuwe wegen en mogelijkheden om mijn fotografie te verbeteren.

Uiteindelijk wist ik het, dit is wat ik wil doen, liefst ook fulltime. Mijn baan in loondienst bouwde ik langzaam af. Eerst in deeltijd van vijf naar vier dagen, toen van vier naar drie dagen. Totdat ik definitief de knoop heb doorgehakt en mijn baan in loondienst heb opgezegd. Fulltime architectuurfotograaf, dat is wat ik wil, dat is mijn passie, daar ga ik voor!

Jan Duker Architectuurfotograaf en interieurfotograaf