Fotografie, de rode draad

Fotografie loopt als een rode draad door mijn leven. Op mijn 14e, aangestoken door een schoolvriend, de doka op zolder, de grenzeloze verbazing als er een beeld verschijnt op een stukje papier in een bak met ontwikkelaar; fotografie heeft me nooit meer losgelaten.

Ik leerde fotograferen met een oude Yashica Mat, een camera waarbij ik van boven in de zoeker moest kijken en waarbij het beeld spiegel-verkeerd op het matglas werd weergegeven. Negatieven van 6 bij 6 centimeter en niets automatisch, alles instellen met de hand. Een manier van werken waarmee ik de cameratechniek goed onder de knie kreeg. Ik fotografeerde alles in zwart-wit en dan vooral veel landschappen, dieren, oude gebouwen en architectuur.

Jan Duker in jonge jaren op vakantie aan het fotograferen
Jan Duker in jonge jaren met belichtingsmeter

Foto: Anna Woudsma

Professionele aspiraties

Een baan als fotograaf lijkt voor de hand te liggen, maar het loopt anders: ik volg op dat moment niet mijn hart maar ik beland in het ICT-vak. Een vak dat op dat moment sterk in ontwikkeling is en bovendien is er veel werk voorhanden. Ik heb daar veel ervaring opgedaan waar ik ook nu nog veel aan heb, maar uiteindelijk doe ik dit werk veel te lang. Fotografie blijft jarenlang een hobby maar de professionele aspiraties zijn er wel en worden alleen maar sterker en sterker. Tijdens een verhuizing inclusief verbouwing krijg ik onverwachts de vraag of ik ook architectuur kan fotograferen. Ik ontdek dat het fotograferen van architectuur mij enorm veel energie en voldoening geeft.  Foto’s van een mooi ontwerp, in mooi licht en vanuit het juiste perspectief, vertellen een eigen verhaal. En dat verhaal, dat wil ik graag in beeld brengen. Het is het verhaal van de ontwerper die iets moois creëert, en het is mijn verhaal om dit met fotografische middelen zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Dit leidt er toe dat ik uiteindelijk kan gaan doen wat ik eigenlijk altijd al wil, namelijk fulltime fotograferen. Mijn baan in loondienst bouw ik langzaam af, totdat ik definitief de knoop doorhak en mijn baan in loondienst opzeg.

Jan Duker | Fotograaf op locatie
JD20190411-603
Woning-ALArchitectuur-2

Portret

Ook vind ik het erg leuk om mensen te fotograferen. Dit kunnen individuele portretten voor social media zijn, maar bijvoorbeeld ook alle medewerkers voor een teampagina op de bedrijfswebsite. Het contact met mijn onderwerp is dan natuurlijk heel anders dan bij de architectuurfotografie. Mensen praten terug, gebouwen niet. In mijn portretfotografie probeer ik authentieke en pure beelden te maken. Vaak merk ik dat mensen het wel spannend vinden om voor de camera te staan. Maar met persoonlijke aandacht en tijd win ik vertrouwen en zo vang ik de kern van iemands persoonlijkheid in een foto.

Jan Duker | Fotograaf op locatie

Foto : Anna Woudsma

Bedrijfsfotografie & Video

Soms gaat het nog een stapje verder en fotografeer ik iemand in zijn of haar bedrijf. Dit kunnen foto’s zijn van het bedrijfspand, actiefoto’s van mensen, producten en diensten. Ik vind het leuk om de passie van mensen voor een beroep of vak vast te leggen. Zij vertellen een verhaal, ik leg dit verhaal vast in beeld. En indien gewenst leg ik dit verhaal ook op video vast. Met bewegend beeld, geluid en goed opgenomen shots, kan ik nog een extra dimensie meegeven aan een verhaal.

JD20180119-601
Jan Duker | Fotograaf
JD20181018-600

Vrije tijd

Als je van je hobby je werk maakt, ben je je hobby kwijt wordt er wel eens gezegd. Ik voel dat helemaal niet zo. Ook in mijn vrije tijd ga ik nog vaak met de camera op pad. Vooral de natuur in. Rust vinden en ontspannen. Natuurlijk in Nederland, daarnaast zijn de noordelijke streken favoriet, zoals Engeland,  Schotland, IJsland, Zweden en Noorwegen. Als je dit leuk vindt, kijk dan eens op mijn pagina op Fotogalerie.nl.

Fotografie & video is voor mij een zoektocht die nooit stopt, of het nu hobby is of werk: nieuwe ideeën, nieuwe technieken, nieuwe softwaremogelijkheden en steeds ook mijn eigen visie ontwikkelen en aanscherpen. Ik blijf steeds op zoek naar nieuwe wegen en mogelijkheden om mijn fotografie & video te verbeteren.